Kaip gaminti kisielių? Spanguolių kisielius

BOBUTĖS RECEPTAI – KISIELIUS

Iš ko gaminami kisieliai ?

Kisieliai gaminami iš šviežių arba džiovintų vaisių, uogų, įvairių sulčių, sirupų, pieno, kakavos, kavos ir kitų produktų. Verdant kisielių, dedama cukraus ir bulvių krakmolo. Pieno ir migdoliniams kisieliams galima vartoti kukurūzų krakmolą. Nuo jo būna malonesnis kisieliaus skonis.

Vaisių ir uogų kisieliams kaip prieskoniai pridedami šie produktai: cinamonas, gvazdikėliai, apelsino žievelės.

Pieno kisieliams kaip prieskonis vartojamas vanilinas.

Prieskoniai dedami iš pat pradžių, gaminant kisieliui skystimą, ir kartu pavirinami, o skystimą perkošus, jie lieka su atliekomis.

Kisielius galima virti tirštus, vidutinio tirštumo ir skystus. Tiršti kisieliai užšaldomi formose, vidutinio tirštumo – dažniausiai duodami šalti, supilstyti į indelius ir, kad ant paviršiaus neužsidėtų plėvelė, pabarstomi cukrumi. Skystieji kisieliai vartojami vietoj padažo. Kisieliaus tirštumas priklauso nuo į jį dedamo krakmolo kiekio. Vienai stiklinei tiršto kisieliaus imama 15 g krakmolo, vidutinio tirštumo – 10 g, o skysto – 5-8 g. Krakmolas dedamas išleistas šaltame vandenyje arba atšaldytame kisieliaus skystime. Bulvių krakmolas, supiltas į verdantį kisielių, silpnai kaitinamas, kol užverda. Virinant ilgiau, kisielius pavandenija. Kukurūzų ir ryžių krakmolas turi pavirti 8-12 minučių, lengvai kunkuliuodamas.

Gražiausiai atrodo užšaldyti formoje tiršti kisieliai. Verdant tirštą kisielių, jį reikia supilti į vandeniu suvilgytą ir cukrumi apibarstytą formą. Atšaldžius reikia išversti į lėkštę ar vazą, aplink užpilti sultimis arba vaisių – uogų sirupu. Prie tirštų kisielių duodamas saldintas pienas, grietinėlė ar aguonpienis.

Spanguolių kisieliaus gaminimasspanguoles

Receptūra: 200 g spanguolių, 1 litras vandens, 200 g cukraus, 100 g bulvių krakmolo, prieskonių pagal skonį: cinamono, gvazdikėlių, apelsino žievelės.

Gaminimas: spanguoles perrinkti, nuplauti ir nuplikyti. Sutrynus, iš uogų išspausti sultis ir jas laikyti emaliuotame inde. Atliekas (išspaudas) užpilti karštu vandeniu, pridėti prieskonių ir pavirinus 3-4 minutes nukošti. Į gautą skystį pridėti cukraus, užvirinti ir, gerai maišant, supilti atskiestą krakmolą. Kisielių pakaitinti iki užvirimo, supilti sultis ir, išpylus į paruoštą formas, atšaldyti. Prie šio kisieliaus duodamas saldintas pienas.

(„Valgių gaminimas“ 1992 m)

Jei pabandėte ir patiko – rašykite komentaruose.

Pagal pageidavimus pateiksime ir kitų patiekalų receptus.

Skanaus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.