Rugpjūčio mėnesio patarimai sodininkams mėgėjams (2017 m)

Rugpjūčio mėnesio patarimai sodininkams mėgėjams (2017 m)

Vasara – atostogų ir kelionių metas. Daugelis išvykę į sodybas, poilsiavietes prie ežerų, poilsio namus ar sanatorijas. Kai kas keliauja po užsienio šalis. Tad visiems smagaus poilsio ir gero oro …

Mūsų šalelėj jau nieko nestebina vasaros karščiai ir tropinės liūtys. Kai kur vandens tiek daug, kad nespėja žemė jo sugerti. Jau senokai vasarą bebuvo pilnos vandens  balos, kūdros, tvenkiniai. Ežeruose irgi pakilęs vandens lygis. Gausu vandens ir šuliniuose.

Sodininkams ir daržininkams vietoj laistymo atsirado kitas rūpestis: kaip apsaugoti mažesnius krūmus ir daržų augalus nuo gausaus vandens kiekio? Tad reikėtų po kiekvieno stipraus lietaus prakasti ir išleisti iš balų vandenį, supurenti aplink augalus žemę. Jei žemės mažai – jos pridėti. Sodinukų pomedžius patariama pridengti plėvele ar nupjauta žole.

Soduose jau noksta vasarinių veislių obuoliai. Jei jie nedideli ir gausiai kabo ant šakų, tad juos praretinkite ar atsargiai nupurtykite, kad nuo svorio nelūžtų šakos. Likę vaisiai dar kažkiek sustambės, kol prinoks. Nukritusius obuolius surinkite ir panaudokite pagal paskirtį. Į komposto krūvas didelio kiekio obuolių nedėkite, nes jų rūgimas didina humuso rūgštingumą.

Iki mėnesio pabaigos retinami derėjusių kaulavaisių vainikai, abrikosai, persikai. Pašalinamos sausos šakos. Retinami agrąstų ir serbentų krūmai. Trumpinamos vynmedžių šakelės.

Rugpjūčio mėnesį tvarkomas braškynas. Nupjaunami ligoti ir nurudavę lapai, šalinami ūsai. Po to aplink krūmelius patręšiama ir supurenama žemė. Mėnesio antroje pusėje, į iš anksto paruoštą vietą, sodinami nauji braškių daigai.

Sodyboje reguliariai šienaujama žolė. Visos žaliosios atliekos kompostuojamos. Perkasamos pavasarį sukrautos komposto krūvos. Išvalomi ir dezinfekuojami rūsiai. Sutaisomi ar pagaminami nauji stelažai derliui dėžėse sudėti.

PATARIMAS: jei turite atskirą kaimišką pirtį, ten džiovinkite obuolius, kriaušes, slyvas, abrikosus, grybus.

Ant gultų išdėstykite skardines dėžutes (puikiai tinka orkaitės skardos) su supjaustytais vaisiais ar uogomis. Grybus džiovinkite popierinėse dėžėse. Juos suverkite ant vielos ir vielos galus įsmeikite į vidinius popierinės dėžės šonus.

Pirties pečių (be vandens katile) kūrenkite tris kartus per dieną, kad temperatūra būtų nuo 40 iki 60 laipsnių karščio. Kasdien džiovinamus vaisius permaišykite.

Esant pastoviai temperatūrai, išdžiovinti vaisiai ir grybai neapdegs ir nesupelys, bus gražios išvaizdos, kaip natūralūs.

Sėkmės

Susiedo komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.