Vaisių ir uogų kompotų gaminimas

Bobutės receptai – Kompotų gamyba namų sąlygomis

Vaisių ir uogų kompotai

Kompotai dažniausiai gaminami iš šviežių, tik ką nuskintų uogų ir vaisių. Daugiausiai vitaminų išsaugo tie kompotai, kuriuose uogos ir vaisiai yra tiesiog užpilami verdančiu cukraus sirupu. Kompotų gamyba namų sąlygomis nėra labai sudėtinga. Tam reikalinga stiklinė talpa, dažniausiai 1 ar 3 litrų stiklainiai, metaliniai dangteliai ir taip vadinama „mašinėlė“, tam dangteliui užspausti. Galima naudoti ir stiklainius su užsukamais dangteliais. Dėl sandarumo kokybės, užsukamus dangtelius patariama naudoti vieną kartą.

Naudojami indai

Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į indų švarą ir dezinfekciją. Dažniausiai į stiklainius pripilama pusvalandžiui vandens arba jie pamerkiami į vandenį didesnėje talpoje. Po to į tuščius stiklainius įberiama valgomosios sodos (1 litro stiklainiui pusė arbatinio šaukštelio, 3 litrų – arbatinis šaukštelis). stiklainiai išplaunami su soda ir apverčiami išdžiūti. Kad išdžiūtų greičiau, galima stiklainius 10 min sudėti į pakaitintą orkaitę. Prieš pilant uogas, vaisius  ir sirupą, į apverstą stiklainį, uždegdami keletą degtukų, prileiskite sieros dujų.

Sirupo gamyba kompotui

Sirupo gamybai, vienam litrui vandens imama 200 g cukraus. Į šildomą vandenį supilamas cukrus ir sirupas užvirinamas. Jei uogos labai saldžios, tada cukraus galima dėti 20-30 g mažiau. O jei rūgštokos – tiek pat daugiau.

Iš ko gaminami kompotai

Kompotui gaminti imami prinokę, sveiki, gražios išvaizdos, bet nepernokę(minkšti) vaisiai ir uogos. Geriausiai kompotui gaminti tinka vyšnios, obuoliai, kriaušės(vėlyvosios),  braškės, agrąstai, serbentai, slyvos, abrikosai, svarainiai. Kompotų nepatartina gaminti iš trešnių ir saldžių obuolių rūšių – tokie kompotai po kelių mėnesių pradeda rūgti ir vartojimui pasidaro netinkami.

Vaisių ir uogų paruošimas

Vaisiai ir uogos kompotams kruopščiai perrenkami. Išmetami papuvę, pažeisti ligų ar mechanizmų. Obuoliai, jei nedideli, dedami neperpjauti, tik nuimamas kotelis ir  viršūnėlė. Jei obuoliai dideli, tada pjaunami per pusę išimant ir sėklas. Abrikosų į 3 litrų stiklainį dedama 10-15 vnt, svarainių – 6-8 vnt .  Atrinkti vaisiai ir uogos nuplaunami tekančiu vandeniu. Po to sudedami į paruoštus ir išdezinfekuotus stiklainius. Vaisiai ir uogos stiklainyje neturi užimti daugiau nei 1/4 stiklainio tūrio.IMG_7324

Kompoto gaminimas

Į paruoštą stiklainį įpilame verdančio sirupo, kad būtų apsemtas visas subertų uogų ar sudėtų vaisių kiekis. Stiklainis laikinai uždengiamas dangteliu. Po 5-10 min iš stiklainio nupilamas pravėsęs sirupas atgal į puodą ir užvirinamas antrą kart. PATARIMAS : kad nupilant sirupą neišsipiltų uogos ar vaisiai, išpylimo angą uždenkite švarios marlės gabalėliu. Antrą kart užviręs sirupas supilamas į stiklainį, ant kompotui naudojamų vaisių ir uogų, ir stiklainis sandariai uždaromas. Prieš uždarant stiklainius, dangtelius pavilgykite verdančiame sirupe arba pavalykite vatos tamponu, suvilgytu degtine ar spiritu. Uždarytus stiklainius apverskite, kad įsitikintumėte uždarymo kokybe.

Kompotų laikymas

Atvėsusius iki kambario temperatūros stiklainius, su pagamintais kompotais, nuneškite į rūsius ar kitas vėsesnes ir tamsias patalpas saugojimui ir vėlesniam suvartojimui.  PATARIMAS : kaip žinoti ar kompotas gerai išsilaikęs?  Reikia pirštu pastuksenti per dangtelį : jei garsas metalinis skardus – viskas gerai, bet jei pastuksenus garsas būna duslus ir dangtelis deformuotas(„išpūstas“) – tokiu atveju kompotas vartojimui yra netinkamas, jį paprasčiausiai reikia išpilti. (Galima ir ant komposto krūvos). PATARIMAS : kaulavaisių vaisių kompotus, jei nebuvo išimti iš uogų kauliukai, rekomenduojama suvartoti per metus.

Kompotų vartojimas

Pagal šį receptą paruoštus kompotus, galima naudoti kaip gaiviuosius gėrimus. Ruošiant gėrimą , rekomenduojama kompotą 1/3 atskiesti šaltu virintu vandeniu. Uogas ar vaisius galima panaudoti želė ir tortų gamybai.

Skanaus