Liaudiški patarimai šeimininkėms apie bulves
Jei šeimininkaujat virtuvėje :
Bulvės išvirs greičiau, jei į verdantį vandenį įdėsite šaukštelį margarino.
Bulvių košė bus puresnė, jei maišydami įdėsite suplakto kiaušinio baltymo.
Bulvių košė bus baltesnė, jei maišydami įpilsite stiklinę virinto pieno.
Mišrainei verdamas bulves su lupenomis greičiau nulupsite, jei išvirtas bulves užpilsite šaltu vandeniu.
Emaliuotame inde saugoma duona nesužiedės, jei į dugną padėsite nuskustą bulvę.
Taukuose kepdami spurgas ar žagarėlius, įdėkite gabaliuką nuluptos žalios bulvės. Kepiniai nesudegs, gražiai apkeps ir įgis gelsvai rusvą atspalvį.
Peilio ašmenys nedvoks svogūnais ar silke, jei patrinsite žalia bulve.
Bulvės liaudies medicinoje
Yra sakoma, kad šviežių bulvių sultys, gaunamos sutarkavus ir iškošus bulvių masę, pagerina gastritu sergančio žmogaus savijautą,, mažina skrandžio rūgštingumą, pagelbėja gydant opas, mažina kraujospūdį.
Nuskustą žalią bulvę patariama dėti ant nudegintos ar vandeniu nuplikytos odos, sergant egzema ir kitomis odos ligomis.
Peršalus ar sergant kvėpavimo takų ligomis, patariama pakvėpuoti tik ką išvirtų bulvių (geriausiai tinka virtų su lupenomis) garų. Garus įkvėpti reikia per atstumą, kad neapsidegint nosies ir veido.
Tik ką išvirtų ir sutrintų bulvių masę sudėjus į drobinį maišelį, galėsim gydytis panašiai kaip garstyčių lapeliais. Kompresas padės nuo peršalimo, jeigu jį prispausime prie krūtinės ir atpalaiduos stuburo slankstelius, jei pridėsime prie nugaros.
Bulvių laikymo ir priežiūros žiemą ypatumai :
Jei bulvės per neapsižiūrėjimą apšąlo, jas reikia per kuo trumpesnį laiką suvartoti, nes šalčio paveikti gumbai pradės gesti. Išvirtos tokios bulvės bus saldžios ir minkštos.
Jei į rūsio duobę ar kaupą „per neapsižiūrėjimą“ paklius kelios supuvusios bulvės, jos gali puviniu užkrėsti ir greta esančias. Todėl į rūsį ar kaupą pilamas bulves būtina kruopščiai perrinkti, to nepadarius – pavasarį rasime tik krūvą supuvusių gumbų.
Jei rūsyje laikomos bulvės išleido daigelius, juos būtina kuo greičiau nulaužti ir bulves, jei kiekis nedidelis, perrinkti. Didelius daigus (virš 10 cm ilgio) išleidusių bulvių valgyti negalima, nes dygstant, bulvėse susikaupia kenksmingos medžiagos (solaninas). Bulvės tinkamos tik sodinimui.
Jei rūsį laikomos bulvės apžiūrimos tik kartą per mėnesį, prieš patenkant į rūsio patalpas būtina jas išvėdinti, nes nevėdinamoje patalpoje atželdami bulvių daigeliai išskiria nuodingas dujas, kurios labai pavojingos žmogaus sveikatai. To nesilaikant galimi rimti apsinuodijimo atvejai.
Jei turite kokių patarimų ar pastebėjimų apie bulves – rašykit, patarkit, diskutuokit.
Sėkmės
Susiedo komanda