Dauguma klausia, ką iš topinambų galima pasigaminti. Štai jums vienas iš variantų: salotos. Nuplauti topinambus (jų skusti nereikia), sutarkuoti su burokine tarka, paskaninti feta sūriu su alyvuogių aliejumi. Galima pridėti morkų, razinų, saulėgrąžų – kas kaip mėgsta. Skanaus! Na, o kas atvyks pas mus į TOPINAMBŲ ŠVENTĘ KOVO 29 DIENĄ turės galimybę ne tik į valias patys prisikasti topinambų, bet ir paragauti ir įvertinti keletą patiekalų, paruoštų iš topinambų.
Sergej Kasperovich aprašo topinambus ir jų naudą:
„Gausu biologiškai aktyvių komponentų
Topinambai skiriasi nuo kitų šakniavaisių savo specifine sudėtimi, t. y. turi daug inulino ir fruktooligosacharidų (kai dauguma šakniavaisių – krakmolo).Topinambų gumbuose gausu kalio (150–650mg K) ir kitų biologiškai aktyvių komponentų: skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų – geležies, silicio,cinko, magnio, fosforo, kalcio (beveik visa Mendelejevo lentelė), įvairių vitaminų (B grupės ir C), pektininių komponentų, organinių ir aminorūgščių. Topinambai vartojami žali, termiškai apdoroti, o visus metus – išdžiovinti iki 6–10 proc. drėgmės.
Topinambai – unikalūs augalai, galintys patys apsisaugoti. Jie nekaupia nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų. Juos rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems diabetu, ateroskleroze, besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu, širdies kraujagyslių ligomis, disbakterioze bei virusiniu hepatitu. Juose esantys fruktoolisacharidai – sveikas gerųjų bakterijų maistas – padeda išlaikyti sveiką žarnyno ekologiją, todėl jie kartais pavadinami probiotikais. O inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą – taip teigia Jonny Bowdenas, mokslų daktaras, žinomas JAV mitybos specialistas knygoje „150 sveikiausių produktų Žemėje”.Inulinas – homopolisacharidas, kurį kai kurie augalai kaupia kaip energijos atsargą. Priskiriamas fruktanams – fruktozės polimerams. Inulino esti šakniavaisiuose ir vandens augaluose. Įprastai augalai, kaupiantys inuliną, nekaupia krakmolo.
Inulino skonis varijuoja nuo visai beskonio iki salsvo. Jis tris – keturis kartus mažiau kaloringas nei dauguma angliavandenių. Didina kalcio ir galbūt magnio įsisavinimą, skatina žarnyno mikrofloros augimą. Tinka diabetu sergantiems žmonėms. Nuo per didelio kiekio gali pūsti vidurius.