Triušius auginti verta

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Triušius auginti verta

Pastaraisiais metais daugiausiai triušius augina kaimo sodybų gyventojai, ūkininkai ir kiti gyvūnų mylėtojai. Jie dažniausiai laiko nuo keleto dešimčių iki šimto vienetų triušių. Didesnių ūkių yra labai nedaug. Pagrindinė problema yra tai, kad pastarąjį dešimtmetį, triušiai dažnai pradėjo sirgti virusinėmis ligomis, juos reikia kas pusė metų skiepyti, o tai  kainuoja nemažus pinigus. Kita problema – triušių kailiukų beveik niekas nesuperka. Auginti triušius tik dėl mėsos neapsimoka, nes darbo ir priežiūros sąnaudos skiriasi dvigubai . Tad daugelis triušius laiko tik grožiui ir džiaugiasi tokia  laisvalaikio praleidimo forma.

triusius auginti verta
Triušis – Susiedas

 

Kodėl triušius auginti verta ir naudinga ?

triusius auginti verta 1
Triušis – Susiedas

Tarp  gyvulinės mėsos rūšių, pagal baltymų kiekį, skonį ir sultingumą užima vieną iš pirmųjų vietų. Vertinant mėsos kulinarines savybes 100 balų sistema, broilerių viščiukų mėsa vertinama 50 balų, aukščiausios rūšies bekoniena – 60, galvijiena – 75, o triušiena vertinama 83 balais, nusileisdama tik kalakutienai. Triušių mėsa mažai kaloringa, kadangi joje mažai riebalų – vidutiniškai 10 procentų ir baltymų 20 procentų. Atitinkamai kiauliena turi 22 ir 17, galvijiena – 14 ir 18 procentų. Kadangi daug žmonių serga ateroskleroze, kepenų susirgimais, o šių negalavimų priežastimi dažniausiai yra riebalų apytakos sutrikimai, gydytojai dietologai pataria maistui vartoti triušieną ar kalakutieną. Reguliariai valgant triušieną, susidaro galimybė sumažinti riebalų kiekį organizme, tuo pačiu padidinti pilnaverčių baltymų pasisavinimą. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonių mityboje. Lyginant su kitų gyvulių mėsa, triušienoje mažiau cholesterolio – 100 gramų produkto yra nuo 11-30 mg. Vištienoje šios medžiagos yra 38-83, lašiniuose net iki  76-126 mg. Be to žmogaus organizmas pasisavina apie 90 procentų triušienos baltymų, o galvijienos – tik  60 procentų.

Kituose straipsniuose pateiksime aprašymus apie keletą pagrindinių triušių veislių, tai baltieji milžinai, šinšilai, Kalifornijos ir juosvai rusvi triušiai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_facebook type=“button_count“][/vc_column][/vc_row]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.