Broileriai
Broileriai. Kas yra broileriai? Tai jauni viščiukai, kalakučiukai, žąsiukai ar ančiukai, auginami mėsai. Skerdimo metu, jų krūtinėlės kaulas dar būna nesuaugęs, turi kremzlę, mėsa švelni. Broileriai Lietuvoje pradėti auginti prieš pusė amžiaus. Jie sudaro didžiausią procentą bendroje paukštienos gamybos rinkoje.
Naminiai paukščiai pasižymi naudingomis žmogui savybėmis: yra vislūs, greitai auga ir bręsta. Per 7-8 savaites jų kūno svoris padidėja 40-50 kartų. Sulesinus 100 kg koncentruotų pašarų, galima gauti 45 kg paukštienos, o galvijienos – tik 12,5 kg.

Auginant mėsai viščiukus, reikia žiūrėti, kad netrūktų lesalų, geriamo vandens, būtų atitinkama temperatūra, gerai vėdinamos patalpos, pakaktų šviesos. Pirmomis auginimo dienomis patalpos temperatūra viščiukams turi būti 30 laipsnių šilumos. Tai pasiekiama lempomis ir kitais šildymo prietaisais. Daug ploto jaunikliams nereikia. Laikant ant kraiko, gali būti 12-14 vienadienių vščiukų viename kv. metre, narvelio 1 m2 – dvigubai tiek. Narveliai gali būti mediniai arba metaliniai, kelių aukštų, lygiomis grindimis. Svarbu, kad viščiukai laisvai galėtų prieiti prie vandens ir lesalo. Iki 14 dienų viščiukus patartina ištisą parą laikyti šviesoje, vėliau dirbtinį apšvietimą reikia palaipsniui mažinti. Jaunikliams 50 procentų pašarų turėtų sudaryti koncentratai. Po keturių savaičių galima duoti virtų skerdienos atliekų, pieno produktų. Žolė racione gali sudaryti 10 procentų, tik ji turi būti jauna. Rekomenduojama bent 2 kartus per savaitę duoti žvyro. Mėsinių vištų broilerių skerdimo amžius namų sąlygomis 65-70 dienų, mėsinių-dėsliųjų – 80-85 dienos.
Kadangi viščiukai ir kiti naminiai paukščiai greitai auga, naudinga juos lesinti pigesniais pašarais – miežiniais ir avižiniais miltais, žole, morkomis, kitomis daržovėmis. Paukštynuose broileriai užauginami per trumpą laiką, tačiau ir individualūs paukštininkai, lesindami paukščius namuose pasigamintais pašarais, per vasarą lengvai gali išsiauginti dvi vadas. Priklausomai nuo amžiaus, broileriai gali sverti 1-3 kg. Vietos pašarais paukščius lesinant ir laikant juos ganykloje, broilerius penėti reikia ilgiau. Tai nieko blogo. Žinokime, kad broilerių, užaugusių per 70-80 dienų, mėsa prastesnės kokybės, nelabai tinka sultiniams. Vyresnių mėsa geresnė. Lesindami vietos pašarais, paukščių augintojai nuostolių neturi.
Jeigu jums kyla klausimų, ar norite pasidalinti savo patirtimi, parašykite mums apie savo ūkį!
Susiedas komanda
65-70 dienu auga rudieji leto augimo broileriai kaip Sasso ar Tetra HB. Baltieji broileriai Ross arba Cobb auga 35-45 dienas ir jau tinkami pjauti. Rudieji nereiklus lesalui,laikymo salygoms, atsparus ligoms. Baltieiji turi buti lesinami kombinuotu lesalu, kitaip uzskursta, labai lepus, neatsparus ligoms, nejudrus. Taciau labai greitai auga.
teisingai